Community Building

By Cheryl Bos

Mensen verbinden

In de grote steden waar iedereen langs elkaar heen loopt is het bouwen van een gemeenschap waar iedereen elkaar kan en wil helpen erg lastig. Mensen die moeite hebben om contact te maken met andere, worden al snel buitengesloten. Zij zullen moeite hebben de maatschappij bij te houden, die steeds meer gericht is op het netwerk van een Nederlander. Denk maar aan ouderen die steeds minder naar buiten komen. Of denk aan iemand met een beperking die sneller ergens hulp bij nodig heeft en niet alles alleen aankan. De netwerken van deze mensen zijn vaak al wat kleiner dan de ‘gewone’ Nederlander en wanneer de gemeente wil dat je eerst je eigen netwerk om hulp vraagt, kan dat erg afschrikkend zijn.

Gelukkig zijn er veel organisaties en stichtingen door heel Nederland heen die hier iets aan willen doen. Zij zetten zich in om mensen te helpen hun netwerken te vergroten. Iedere organisatie of stichting zet zich voor een groep mensen in. Zo zijn er een paar gericht op 65+ers, een paar andere weer gericht op mensen met beperkingen en zelfs zijn er organisaties gericht op ondernemers. Deze organisaties en stichtingen helpen op hun manier om jouw netwerk te vergroten.

Netwerken

Als eerst zal ik uitleggen wat nou een netwerk is. Als het gaat om een netwerk die een persoon heeft, dan hebben we het over iedereen die jij kent. Dit is dus je familie, vrienden, collega’s, kennissen, clubgenoten, buurtbewoners etc. Een gemiddeld gezond netwerk bestaat uit 35 tot 55 personen, waarvan 6 tot 11 een grote rol spelen. Met een gezond netwerk zul je al snel bij iemand terecht kunnen komen als je ergens hulp bij nodig hebt. Dit kan van iets klein zijn zoals het lenen van een hamer tot iets groots zoals het helpen bij een verbouwing. Wanneer je netwerk maar bestaat uit 10 tot 15 mensen, zal dit veel moeizamer gaan. Misschien woont er niemand in de buurt en zal je niet zo snel iets kunnen lenen of misschien is er niemand die verstand heeft van een verbouwing en zal je dit alleen moeten oplossen. Naast het hebben van een groot netwerk, is een gevarieerd netwerk ook erg handig. Als al je 35 personen familieleden en vrienden zijn, zul je meer moeite hebben bij het vinden van de juiste hulp. Een verschil in leeftijd, geslacht, cultuur/ afkomst, sociale klasse, opleiding, burgerlijke staat, beroep etc. zorgt ervoor dat er altijd wel iemand is die je bij je probleem kan helpen. Kortom het hebben van een gezond netwerk is erg belangrijk tegenwoordig in de Nederlandse maatschappij.

Serve the City

Serve the City is een organisatie die wij geïnterviewd hebben om een beter zicht te krijgen over wat er in Utrecht gedaan wordt aan het versterken van netwerken van de mensen. Serve the City is een vrijwilligersorganisatie van jongeren tussen de 16 en 30 jaar, die hulp en aandacht bieden aan mensen met weinig tot geen netwerk in de gemeente Utrecht. Begrippen als verbindend, toegankelijk, vrolijk en ontmoeting staan centraal bij Serve the City Utrecht. Serve the City gelooft dat jongeren veel te bieden hebben aan hun mede-Utrechters en faciliteren daarom ook laagdrempelig vrijwilligerswerk. Dit zorgt ervoor dat jongeren zelf kunnen bepalen wanneer en welk vrijwilligerswerk ze willen gaan doen. Vrijwillige inzet door jongeren levert een bijdrage aan het versterken van onderlinge verbondenheid tussen verschillende groepen. Samen met jongeren werkt Serve the City naar een mooier Utrecht, waarin mensen met weinig of geen netwerk verder geholpen en gezien worden.

De Pionier

De Pionier is een andere geïnterviewde organisatie. Waar Serve the City zich richt op de individuele inwoners van Utrecht, richt de Pionier zich op ondernemers. De Pionier is een bedrijfsverzamelgebouw van woningcorporatie Mitros. In de Pionier vind je alles wat je als ondernemer nodig zou kunnen hebben. Je kunt als huurder, maar ook als niet-huurder, tegen een scherp tarief gebruik maken van een groot aantal professionele diensten en faciliteiten. Zoals:

–          Boeken van vergaderruimte, receptie of een event

–          Ontmoetings- en flexplek

–          Café en restaurant voor lunch, maar ook een overwerkmaaltijd

–          Receptie

–          Glasvezel internet en wifi

De Pionier vormt de thuisbasis voor een brede mix van ondernemers die graag samenwerken in een inspirerende en eigentijdse omgeving. Je ontmoet hier zakelijke, maar ook creatieve ondernemers.

En nu?

Deze twee organisaties zijn nog maar het begin van alle organisaties en stichtingen die te vinden zijn in Utrecht. Op https://www.utrecht.nl/ondernemen/vestigen/bedrijfsverzamelgebouwen/ vind je lijsten met alle bedrijfsverzamelgebouwen in Utrecht. Hier kun je zelf rustig langs de verschillende organisaties gaan om te kijken welke bij jou als ondernemer het beste past.

Als je liever je persoonlijk netwerk wil vergroten, kijk dan op https://www.wijkinformatiepuntutrecht.nl/p/33/Sociale-netwerken. Hier kun je gemakkelijk terugvinden wat er allemaal bij jou in de buurt gedaan wordt aan projecten en evenementen.

Iwi Center

Iwi is growing the possibility of spaces in Utrecht, designed to flexibly fit many different types of activity. Inviting small businesses and individuals into the fold.